Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 1 februari 2018

Ervaringen van actieve vrijwilligers: Rizka Simons en Erik Rijpstra

Rizka Simons (’98) is de jongste kandidaat op de lijst van D66 Heumen. Rizka gaat zich vooral inzetten voor het betrekken van jongeren in de politiek van onze gemeente. Rizka is 19 jaar oud en woont in Overasselt. Ze studeert Recht en Management aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Waarom voer ik campagne voor D66?
Het is belangrijk om erachter te komen wat andere mensen denken over bepaalde onderwerpen, waardoor je andere invalshoeken krijgt over bepaalde zaken. Tegelijkertijd kun je zo ndere mensen overtuigen van jouw standpunten. Zo kunnen we laten zien waarom mensen op D66 zouden moeten stemmen.

Wat vind ik het leuks aan campagne voeren?
Het persoonlijk contact dat je met mensen op straat hebt, omdat je normaal gesproken niet zomaar mensen aanspreekt. Wanneer je campagne voert op straat kan je wel ineens een gesprek met ‘vreemden’ aangaan.

Wat heb ik geleerd?
Tijdens gesprekken is het belangrijk om te horen wat mensen te zeggen hebben, dus vooral om echt naar de mensen te luisten is wat ik heb geleerd.

Welk advies wil ik anderen mee geven?
Blijf altijd lachen!

 

Erik Rijpstra is sinds 2008 lid van D66 en als actief vrijwilliger vaak van de partij bij verschillende campagne activiteiten. 

Ik voer campagne voor D66, omdat ik vind en merk dat D66 mensen in alle lagen van de samenleving de kansen en vrijheden wil geven, mits je ook rekening houdt met (de situatie van) anderen. D66 stimuleert om het beste uit jezelf te halen. Maar als je daartoe niet (meer) in staat bent, wil D66 ook dat zij worden geholpen om een menswaardig bestaan te hebben en te houden.

Het leukste aan campagne voeren vind ik de gezellige en vaak openhartige gesprekken met mensen op straat. Wat zijn hun zorgen, maar ook waar ze blij van worden. Ik probeer me vooral in te leven en te bedenken welke rol kan D66 voor hen daarin spelen. Samen zoeken naar de best mogelijk oplossing. Dat vind ik erg leuk!

Ik heb geleerd dat ik minder stellig in mijn eigen mening ben geworden en via gesprekken met anderen tot nog betere en slimmere inzichten kan komen. Hoe beter het wederzijds begrip, hoe meer je kunt toegeven. Soms lukt dit niet en dan vind ik het beter om mijn energie in te zetten op mogelijkheden die wel kans van slagen hebben.

Als advies wil ik meegeven dat je het beste een gezellig praatje met mensen kunt maken, zonder eerst al een vooroordeel te hebben. Probeer hun situatie in te schatten of haak in waar ze op dat moment mee bezig zijn. Een beetje humor doet het ook vaak goed of geef iemand een wel gemeend compliment!